21.09.2009

Bravo fantje, Slovenija je ponosna na vas!

Objavljeno v Na sončni strani Alp, Zdrav duh v ... avtor bobi

Naslov objave vse razkrije in verjetno to ni oz. ne bo edini zapis o minulem evropskem prvenstu na Poljskem. Ampak ker sem košarkarški navdušenec nekak čutim, da moram nekaj vrstic spravit skupaj.

vir: siol.net

Ubistvu zanimivo kako se je vse začelo. Za selektorja je bil izbran Jure Zdovc, ki se je verjetno zamerilnekaterim, ko je iz UOL odslovil Miliča. Ne mislim tukaj govorit o Marku, samo povem da je imel Jure že od začetka dvomljivce, s to potezo jih je pridobil verjetno še nekaj. Ampak mu je uspelo, reprezentanco je na prvenstvu (in upam da tudi v bodoče) vodil odlično.

Razveselil me je pristop do legionarjev iz ZDA. Delegacija je odšla preko luže in se z njimi pogovorila o igranju na evropskem prvenstvu. Pohvalno!
Tukaj ne morem mimo Vujačiča. Moje mnenje: Zdovc je sigurno imel tehtne razloge, da Saše ni uvrstil med dvanajsterico reprezentantov. Odzivi javnosti so bili različni, sam osebno verjamem da se je odločil na podlagi objektivnih razlogov.

——-

Zdej pa dejansko o igrah na prvenstvu…
Fantje so pokazali super predstave, do tekme za tretje mesto so doživeli le dva poraza, oba po podaljših, v katerih so bili oslabljeni zaradi osebnih napak posameznikov.
Proti Hrvaški so v drugem polčasu odigrali fanatično obrambo, tako naših fantov še nisem videl igrati. Nasploh je reprezentanco čez celotno prvenstvo krasila borbena igra s poudarkom na obrambi. In prav je tako; talent prinaša zmage, obramba osvaja prvenstva!
Nažalost fantje niso osvojili prvenstva, okoli vratu jim tudi ne vesi medalja. Toda (kot je bilo že mnogokrat povedano) v danem trenutku z razpoložljivim kadrom je bil to naš maksimum.
Razlogov, ki so nas oddaljili do prve košarkarske medalje na prvenstvih ne bom iskal, tudi ne našteval. Vsi vemo kakšna je bila situacija. Toda prihajajo nove priložnosti; fantje so res že malce starejši, toda mislim da igranje na svetovnem prvenstvu v Turčiji in evropskem v Litvi ne bi smelo predstavljati problema.

Igralcev ne bom izpostavljal, vsi si zaslužijo oceno “odlično”. Vsak je dodal svoj delček k zgodbi. Nekateri z točkami, nekateri z asistencami, skoki, borbenostjo, neutrudnim igranjem, nasveti s klopi.

——-

Da pa preidem k bistvu objave, razlogom zakaj sem jaz ponosen na naše fante:
- Hvala vam, ker ste Sloveniji pokazali, da nam lahko uspe! Kot narodu nam je to že nekaj časa manjkalo; zgledi vlečejo in vi ste s predstavo na Poljskem pokazali celotni Sloveniji, da zmoremo (pa čeprav ne do medalje)!
- Hvala vam, ker ste Slovence iz skeptikov in dvomljivcev spremenila v ponosen narod! Narod, ki je ponosen na vas, čeprav cilj ni bil izpolnjen. V veselje mi je bilo prebirati komentarje na raznih portalih, ki so bili tokrat za razliko polni optimističnih besed ter vzpodbud.

Ti dve stvari sta zame pomembnejši od medalje, pa četudi bi se fantje v domovino vrnili kot evropski prvaki – Slovenija je po dolgem času ponovno stopila skupaj!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. Blazz Blazz pravi:

  odličen zapis, sploh se strinjam z zadnjima dvema točkama/trditvama!

  21.09.2009 ob 22:53

 2. ametist pravi:

  Tudi sam vsem udeleženim iz Slovenije, kateri so pripomogli k rezultatom izkreno, izkreno ČESTITAM! Mislim, da je četrto mesto suhega zlata vredno in mislim tudi, da se že dolgo ni naša košarka odrezala tako dobro. Kapo dol!
  Vsem HVALA in še enkrat čestitke.

  22.09.2009 ob 01:24

 3. Mystt pravi:

  Čisto nekritičen pogled na vse. Kakor nam glave perejo mediji. Prav tako od Katanca naprej vsi uporabljajo “fantje” gor, “fantje” dol in kapo dol itd.
  Drugače sem glede na našo moč na prvenstvu zadovoljen, vendar pa ne bi poudarjal, da je to naš maksimum zaradi utrujenosti in malo igralci. Imeli smo jih 9, igrali toliko kot drugi in roko na srce niti Srbi, predvsem pa Grki niso igrali ne vem kako dobro. Če pa si pogledaš posnetke obeh zadnjih (oz. zadnjih treh) tekem pa opaziš, da smo v večini napadov samo metali trojke :S Nobenih akcij in razgibane igre, le trojke ali soliranje Erazma. Je že res, da daje obramba konstanto, vendar pa to prav tako dajejo koši od blizu. Rek je drugače da napad zmaguje tekme in obramba prvenstva ;)

  22.09.2009 ob 01:34

 4. maik pravi:

  od Turčije naprej vključno z njo, je napad res začel šepat. posledično zaradi poškodbe Dragiča, utrujenosti in premalo igralcev, ki bi v napadu znali zadevati iz vseh položajev. Vsi vemo, da Lorbek mlajši, Klobučar in vsi centri razen Erazma niso fenomenalini košarkarji v napadu. Poleg tega je bil Lakovič zelo utrujen in ni bilo prave organizacije, tako da me to niti ne čudi in tukaj ne sme biti nihče kritičen. Verjamem, da bo drugo leto veliko bolje, če bodo le zaigrali Smodiš, Udrih in Bečirovič. vsi znajo v napadu narediti viška igralca

  22.09.2009 ob 07:24

 5. kren pravi:

  OK, mogoce je res mal evforije ampak ni neupravicena saj so se borili kot levi. Dokaz za to je zaostanek proti Hrvatom (pa tudi proti Spancem in Srbom) in potem preobrat. To, da so osvojili miselnost, da nic ni izgubljeno do zadnjega piska mi je od vsega skupaj najbolj vsec. Z borbenostjo se nadoknadi tudi kaksno pomanjkanje pri strelih. Nenazadnje, uspel jim je korak naprej in preboj v polfinale.

  22.09.2009 ob 09:32

 6. David Santos pravi:

  Excellent posting and very good photo. Congratulations. Have a nice day.

  31.01.2010 ob 14:52

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !